
Özellikler – Mt
İmalat yılı – 1911
Restorasyon Yılı – 2018
Tam Boy – 24
Su Hattı Boyu – 23.30
Genişlik Küpeşte – 5.80
Ağırlık – 84 ton
Görseller



Hakkında
Milli Mücadelenin Denizdeki Sembolü: Kartal İstimbotu
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Geldikleri gibi giderler” diyerek Kurtuluş Savaşı’nın ilk işaretini verdiği Kartal İstimbotu, milli mücadelenin denizdeki sembollerinden biridir.
Önceki adı Enterprise olan Kartal İstimbotunun milli mücadele yer alan hikâyesi Mirliva (Tuğgeneral) Mustafa Kemal’in, Yıldırım Ordularının kapatılması ve Adana’dan trenle 13 Kasım 1918’de Haydarpaşa Garı’na gelişiyle başlamıştır.
Birinci Dünya Savaşı’nı yenik tamamlayan Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul işgal edilmiş ve itilaf devletlerinin 55 parçalık donanması Boğaziçi’ne intikal etmeye başlamıştır. Bu sırada Haydarpaşa Garı’nda bulunan Mustafa Kemal iskelede bekleyen Fransız işgal kuvvetlerine ait Enterprise (Kartal) istimbotuna binerek, Haydarpaşa’dan Galata’ya hareket etmiştir.
Demirli savaş gemilerinin arasından geçerek ilerleyen istimbotta bulunan üzüntü içinde ağlayan Mustafa Kemal Atatürk’ün yaveri Cevad Abbas’a Mustafa Kemal Atatürk “Geldikleri Gibi Giderler!” sözünü söyler. Bu söz Kurtuluş Savaşı’mızın ilk işareti olur.
Kurtuluş Savaşı’nın ardından Denizcilik İşletmeleri’ne verilen istimbot, 1974 yılında özel sektöre devredilirken, 2014’ten itibaren hurdaya ayrıldı. Gazeteci Gökhan Karakaş’ın Kasım 2016’da denizci Arif Ertik ile birlikte Tuzla’da ıssız bir koyda yarı batık halde bulunan Kartal istimbotu, denizden çıkartıldığında içinden 30 ton su ile 20 ton kaya boşaltıldıktan sonra Kasım 2017’de Emekli amiral Cem Gürdeniz başkanlığında kurulan Kartal İstimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu tarafından restorasyon çalışmaları yapıldı.
Geçirdiği restorasyonun ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilen Kartal İstimbotu, İstanbul Tersanesi’nde korunmaktadır.
http://www.istanbul.gov.tr/milli-mucadelenin-denizdeki-sembolu-kartal-istimbotu